Gå direkt till innehåll
Andres Suazo, Nätexpert på Telenor Sverige
Andres Suazo, Nätexpert på Telenor Sverige

Pressmeddelande -

Telenor och Nokia inleder 5G-pilot i Danmark

Telenorkoncernen inleder ett pilotprojekt för 5G i Danmark tillsammans med Nokia. Syftet är att testa Nokias molnbaserade kommunikationslösningar och utforska möjligheterna med 5G-teknik. Telenor genomför nu tre omfattande 5G-piloter i Skandinavien.

Syftet med piloten är att testa Nokias molnbaserade kommunikationslösningar i mobilnätet, de senaste roboticstjänsterna, Fixed Wireless Access och de funktionella och kommersiella möjligheterna med 5G-teknik. Piloten är den tredje som inleds på kort tid och Telenor stärker nu sin position som den telekomoperatör som driver på 5G-utvecklingen i Skandinavien. Testerna inleds under Q2 2019.

Som en del av den pågående moderniseringen av det Skandinaviska mobilnätet valde Telekonkoncernen nyligen Nokia för att leverera molnlösningar i Norge, Sverige och Danmark. Att testa denna skalbara teknik blir en viktig del av piloten när man nu förbereder inför den kommande 5G-utrullningen. Ett arbete som i Sverige inleds under 2019.

- Våra kunder efterfrågar en pålitlig och säker uppkoppling med hög prestanda. Det är viktigt att Telenor utvärderar olika typer av tekniker, både funktionella och kommersiella 5G-lösning med våra leverantörer och vi är glada över att tillsammans med Nokia testa ny teknik i Danmark och runt om i Skandinavien, säger Ruza Sabanovic, Telenor Group Chief Technology Officer.

I Sverige inleds utbyggnaden av ett rikstäckande 5G-nät under 2019. Mobilnätet kommer att byggas ut med över 60 procent, vilket innebär tusentals nya basstationer över hela Sverige. Utrullningen påbörjas i landets storstäder följt av större sommar- och vinterorter och under året kommer en detaljplan för varje län och kommun i Sverige presenteras. Utbyggnaden genomförs inom ramen för det gemensamma samarbetet med Tele2.

- Det är glädjande att vi har tagit en position som tydliga pionjärer för 5G i Skandinavien. Med den nya molnlösningen kan vi testa och utvärdera olika 5G-tekniker i praktiken, som exempelvis Fixed Wireless Access (FWA) som tillsammans med 5G kommer att skapa förutsättningar för snabb uppkoppling i de fall där det inte går att gräva fiber hela vägen fram till huset, säger Andres Suazo, Nätexpert på Telenor.

Ämnen


Telenor i korthet
Telenor Sverige AB är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster och vårt mobilnät täcker 99,9 procent av hela Sveriges befolkning. Telenor Sverige har i dag 2,7 miljoner mobilabonnenter, cirka 700 000 fiber- och bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 13,4 miljarder kronor (2018) och har cirka 1 600 anställda. Läs mer på www.telenor.se

Om Telenorkoncernen
Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele, data och media, med cirka 173 miljoner kunder. Koncernen är en av världens största mobiloperatörer med en omsättning på 110,4 miljarder norska kronor (2018) och cirka 20 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com