Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

Om konsten att göra VoLTE(r)

För ett tag sedan kunde man läsa i tidningarna om att Telenor satsar på VoLTE, WiFi-Calling och RCS. Många har frågat mig vad det innebär, både i stort och smått.

Som människor drivs vi hela tiden framåt och vill ligga i framkant. Telekomindustrin har ett arv av hög teknisk innovationsförmåga och en bred enighet kring standardisering. Utan just det sistnämnda hade vi inte kunna få ut så mycket nya teknologier och tjänster. Standardiseringen säkerställer att man får det momentet som behövs vid en lansering av ny teknik. Det innebär också att man säkerställer spridningen av teknologin, vilket är viktigt eftersom spridningen i sig gör att användingen och attraktiviteten i att använda teknologin ökar. Standardiseringen säkerställer därmed att volymerna går upp på en given funktion. Detta gör att tillverkare av telefoner, mobilnät och tjänsteplattformar kan göra de stora investeringar som krävs för att ta fram produkterna. Nu har turen kommit till en ny uppsättning av tjänster: VoLTE, WiFi-Calling och RCS. Men vad innebär dessa tre förkortningar för oss i vardagen?

VoLTE
Idag ringer man i operatörernas nät via 2G och 3G och dessa standarder gör en skillnad mellan röstsamtal och surf. Egentligen är det i grunden ingen skillnad mellan samtal och surf. Allt transporteras som en digital ström mellan dig och din motpart bara på lite olika sätt. I och med introduktionen av Voice over LTE, som förkortasVoLTE, eller enklare sagt röstsamtal över 4G, suddar man ut denna gräns helt. Röstsamtalen ses som vilka datapaket som helst, med ett krav om att de måste komma fram snabbt mellan dig och mottagarenför att man ska kunna föra ett samtal. Detta är den viktiga delen, som man kan säkra i dagens nät, eftersom det med långa tider mellan de att du pratar och att mottagaren hör det du säger gör att det blir svårt att få flyt i samtalet. För er som ringde utlandssamtal förr i tiden kommer ni säkert ihåg att det var lite förvirrat. Man svarade på fel fråga och hade svårt att få fram det man ville ha sagt. Dessutom får man i VoLTE bättre ljud än i 2G och 3G och tar bort mer av eventuellt bakgrundsljud.

Wifi Calling
Om man nu fortsätter på tanken att röstsamtal egentligen bara är som surf, så innebär ju det också att man skulle kunna köra detta över en annan teknologi än 4G. Det är precis det som man gör när man pratar om WiFi-Calling. Eftersom många av oss kopplar upp våra telefoner till WiFi när vi kommer hem, skulle man kunna låta samtalen gå den vägen också. Varför det, kanske du undrar? Jo, genom att man använder ett tillgängligt WiFi-nät kan man skapa bättre inomhustäckning, något som jag beskrivit tidigare. Mycket bra!

RCS
Och RCS då? RCS, eller Rich Communications Services. Det är något som vid första anblicken kanske inte verkar som en kioskvältare. Det är helt enkelt mycket av de funktioner för chat, flerpartschat, delning av plats och bilder, som vi redan har tillgång till idag. Många tänker kanske på Facebook Messenger, Viber, iMessage med flera. Precis så, men RCS löser problemet med att du har olika kompisar i olika appar. Jag för min del har ett antal bekanta som jag chattar med på Facebook, ett annat gäng på WhatsApp ett tredje… Ja, ni förstår. Det vore väldigt smidigt för mig att slippa fundera vilken app och bara kunna köra det i telefonens vanliga smsfunktion, precis som jag gör idag med SMS med alla i hela världen som har en mobiltelefon. Det är precis det som RCS löser.

Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att introduktionen av dessa nya teknologier medför en klar förbättring för oss alla vad gäller samtalskvalitet, täckning och sättet vi kommunicerar med andra.

Låt oss avliva nätfrågan, länge leve nätet!

Patrik Nilsson, nätexpert Telenor Sverige

http://natexperten.se/

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Boel Bengtsson

Boel Bengtsson

Presskontakt Presschef Fråga mig om nyheter, men ring gärna 222 för kundtjänstärenden 08-410 100 40