Gå direkt till innehåll

Blogginlägg -

Slut på filkörning på motorvägen – nu breddar vi nätet!

Innan sommaren släppte vi nyheten att vi aktiverade 4G+, eller Carrier Aggregation 2CC, i över 200 kommuner i Sverige. Denna aktivering var första steget i att stabilisera och öka hastigheterna i 4G-nätet. Idag släpper vi nästa steg, nämligen Carrier Aggregation 3CC. Men vad är det egentligen jag pratar om?

Jo, tänk dig att 4G är en motorväg. I Sverige finns fyra filer på motorvägen, vilket motsvarar de fyra frekvenser vi använder för 4G, men fram till i början av sommaren var det filkörning som gällde på motorvägen. Det vill säga, gick det långsamt för dina databitar i en fil så var det inte mycket att göra åt saken. När vägen blev för dålig (alltså när du fick dålig mottagning), kunde din operatör välja en annan fil åt dig för att skicka dina databitar i. Filbytet var tvärt och du hade inte full kontroll på om du skulle få mer fart i den nya filen, allt du visste var att du skulle byta. Då fanns också risken att du ”körde i diket” när du gjorde filbytet, det vill säga inte fick någon alls hastighet på databitarna.

I och med införandet av 4G+ innan sommaren möjliggjorde vi att dina databitar kunde åka i två filer samtidigt. Om det gick lite långsamt i ena filen kunde du köra fler bitar i den andra filen = väldigt bra! Vägen blev bredare, vilket gjorde att man kunde köra fortare, och dessutom säkrare eftersom det minimerade risken för att köra i diket.

Trots att vi möjliggjorde tvåfilsköring så fanns det fortfarande två filer kvar på motorvägen som inte kunde utnyttjas maximalt. Men nu lägger vi alltså i en högre växel – från och med idag öppnar vi filkörning i tre filer samtidigt, vilket innebär högre topphastigheter och en ännu säkrare körning. Detta har vi aktiverat på nästan 400 platser runt om i Sverige. Dessa platser ligger inne i stadskärnorna, där vi byggt tre till fyra filer på motorvägen för att skapa så bra kapacitet i nätet som möjligt.

Teoretiskt kan man med Carrier Aggregation 3CC, enligt 4G-standarden, nå hastigheter på 450Mbps. Men som vi alla vet är teori och praktik två skilda saker. För att komma upp i dessa hastigheter behöver du bra täckning, maximal tillgänglig bandbredd per frekvens samt rätt prestanda i din telefon. Carrier Aggregation 2CC är relativt väl spritt i de nya smartphones som finns på marknaden (de kallas för kategori 6), så om du har en smartphone yngre än ett år märker du troligtvis av detta. Carrier Aggregation 3CC, däremot, ligger runt hörnet för de allra flesta. Dessa telefoner kallas för kategori 9 och än så länge finns bara par modeller ute på marknaden.

Så nästa gång du ska byta telefon – kolla om den är kategori 9! Då får du den bredaste och säkraste motorvägen att köra dina databitar på. Detta gör att du kan köra fortare, men framförallt minskar risken för dikeskörning. 

/Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor Sverige.

http://natexperten.se/

Ämnen

Taggar


Telenor i korthet
Telenor Sverige AB är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster och vårt mobilnät täcker 99,9 procent av hela Sveriges befolkning. Telenor Sverige har i dag 2,7 miljoner mobilabonnenter, cirka 700 000 fiber- och bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 13,1 miljarder svenska kronor (2019) och har cirka 1 800 anställda. Läs mer på www.telenor.se

Om Telenorkoncernen
Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele, data och media, med cirka 186 miljoner kunder. Koncernen är en av världens största mobiloperatörer med en omsättning på 113,7 miljarder norska kronor (2019) och cirka 20 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com