Gå direkt till innehåll
Telenor genomför omfattande nätmodernisering – 4G breder ut sig i Östergötland

Nyhet -

Telenor genomför omfattande nätmodernisering – 4G breder ut sig i Östergötland

Nya, mobila surfvanor kräver nya mobilnät. Telenor Sverige genomför just nu den mest omfattande nätmoderniseringen någonsin. Nu lanserar Telenor 4G i Valdemarsvik som blir den tredje kommunen i Östergötland att få den senaste generationens mobilteknik.

Linköping och Norrköping har sedan ett år tillbaka tillgång till Telenors 4G-tjänst och ytterligare åtta östgötakommuner ligger i planerna för 4G-lansering innan årsskiftet. 4G-utbyggnaden är en del av Telenors mest omfattande nätmodernisering någonsin och Telenors 4G-nät täcker idag totalt 154 kommuner runtom i landet. Under det närmaste halvåret genomförs dessutom en utökning av 2G-nätet vilket ger 50 procent bättre kapacitet/täckning för mobiltal.

- Mobilnäten håller på att bli Sveriges viktigaste infrastruktur och för att möta hela landets behov av mobilsurf krävs en stark kombination av olika generationers mobilteknik, 2G, 3G och 4G. Därför gör vi under några år miljardinvesteringar i vår mest omfattande nätmodernisering någonsin, säger Magnus Zetterberg, Nätchef på Telenor Sverige.

Telenor Sveriges nätmodernisering omfattar bland annat:

  • Utökning av antalet 2G-basstationer med 50 procent för bättre kvalitet och täckning på mobiltal.
  • Uppgradering av 3G-nätet för tio gånger högre kapacitet och mobilsurf i upp till 32 Mbit/s.
  • Utbyggnad av 4G-nät för mobila hemmalösningar och framtidens mobilsurf. Totalt har Telenor lanserat 4G-tjänster i 154 kommuner och målsättningen är att täcka 99 procent av Sveriges befolkning där de bor i början av nästa år.

–    Vi har sett en kraftigt ökad efterfrågan på mobila hemmalösningar över 4G. I takt med att vi fortsätter nätutbyggnaden i hela länet innebär det att fler östgötar kan kasta ut det fasta bredbandet för gott. Just kombinationen av ett starkt 3G-nät med mycket kapacitet och ett väl utbyggt 4G-nät kommer vara kritisk för surfupplevelsen i mobilnätet framöver, säger Jonas Lindström, marknadschef Mobile, Telenor Sverige.

Vad skiljer 2G från 3G – och 4G?
Telenor, eller Europolitan som operatören då hette, var en av pionjärerna i Sverige med 2G-tekniken som togs i bruk för ungefär 20 år sedan. Idag är 2G världens mest utbredda mobilteknik och används främst för tal och SMS. 3G-tekniken är egentligen en kompromiss mellan tal- och datatrafik, som idag är den absolut viktigaste bäraren av mobilsurf. 4G-tekniken lämpar sig väl för de alltmer kapacitetskrävande tjänster vi använder online. För företagsanvändare innebär 4G nya möjligheter till ett mobilt arbetssätt, exempelvis genom att kunna delta i videokonferenser eller nå avancerade affärssystem även på distans.

Telenors mobila bredband bäst i test
I maj månad 2012 utsåg tidningen PC för Alla Telenor till vinnare i ett stort test av mobila bredband. I maj 2012 genomförde tidningen tester av operatörernas paketlösningar med trådlös router över 3G-och 4G-nätet. PC för Alla bedömde operatörernas täckning, kvalitet samt erbjudande. Telenors paketlösning ”Bredband Stor” med 4G-router fick högst poäng och blev utnämnt till bäst i test.

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Boel Bengtsson

Boel Bengtsson

Presskontakt Presschef Ring 222 för hjälp med kundtjänstärenden. 08-410 100 40

Relaterat material

Relaterade nyheter