Gå direkt till innehåll
Tjänsten Loopeli, grundare Thomas Sidén
Tjänsten Loopeli, grundare Thomas Sidén

Pressmeddelande -

Enkla videosamtal ska bryta coronaisolering för äldre

Med anledning av coronaviruset har regeringen infört ett besöksförbud på alla landets äldreboenden. För att bryta social isolering och förenkla för äldre och deras anhöriga att hålla kontakt via videosamtal inleder Telenor ett samarbete med startup-bolaget Loopeli där äldreboenden utrustas med surfplattor anpassade för seniorer. Målet har varit att distribuera så många anpassade surfplattor som möjligt till äldreboenden runt om i Sverige inför påsk och de kommande veckorna.

- Sällan har samhället förlitat sig så mycket på digital kommunikation som nu, och för de äldre som sitter isolerade är det kanske den enskilt viktigaste bryggan till omvärlden. I en tid då digital kontakt mellan nära och kära behövs som mest är jag stolt över att Telenor kan bidra genom att förse äldreboenden runt om i landet med uppkopplade surfplattor anpassade för seniorer, säger Ulrika Steg, chef för företagsaffären på Telenor.

Tillsammans med Loopeli kommer Telenor förse tiotalet äldreboenden runt om i Sverige med surfplattor som är anpassade för seniorer. Initialt rör det sig om 100 surfplattor som tillsvidare lånas ut kostnadsfritt till äldreboendena så länge besöksförbuden gäller. Under perioden är det dessutom möjligt för anhöriga att ladda ner Loopeli kostnadsfritt till sin egen mobiltelefon.

- Min vision var att utveckla en tjänst för att jag och min då 95-åriga far som bodde på äldreboende enklare skulle kunna hålla kontakten. Tyvärr fick jag inte möjligheten att realisera det med honom, men jag är stolt över att vi nu med hjälp av Telenor kan få ut en lösning med specialanpassade surfplattor så att även de som är mindre tekniskt kunniga ska fortsätta ha kontakt med sina anhöriga när de sitter isolerade, säger Thomas Sidén, grundare av Loopeli.

Surfplattorna som äldreboendena får tillgång till är intuitivt utformade med endast tre ikoner för videosamtal, bildmeddelande och radio. Anhöriga får i sin tur ladda ned en app som enkelt kopplar upp sig mot plattorna.

- När en grupp människor ställs utanför hela samhället är det självklart för oss att hjälpa till. Vårt mål med detta är att underlätta vardagen för så många familjer som möjligt och förhoppningsvis göra det enklare att kunna fira en digital påsk tillsammans. Loopeli har utvecklat en riktigt bra lösning för just detta och nu kör vi järnet för att få ut produkten till så många som möjligt när den behövs som mest, säger Ulrika Steg.

Initiativet fick ett positivt mottagande när det testades på äldreboendet Kyrkbyn på Stora Sköndal under förra veckan och ytterligare surfplattor kommer förses till organisationen. För nästa steg förs nu samtal med andra aktörer, bland annat Team Olivia, en av de största privata aktörerna som bedriver äldreomsorg runtom i landet samt i Norge och Danmark.

Om Loopeli
Loopeli är en enkel digital kommunikationstjänst som möjliggör för äldre att samtala och dela stunder med nära och kära. Tjänsten erbjuder genom ett mycket enkelt gränssnitt videosamtal, bildmeddelande och radio, med ytterligare funktioner, som exempelvis ljudbok under utveckling. Loopeli är ett svenskt bolag som grundades 2019 med ambitionen föra samman människor över generationer och motverka digitalt utanförskap. Lansering av pilotprojekt sker nu på den svenska marknaden genom ett partnerskap med Telenor.

Som litet entreprenörsbolag ser vi ser mycket positivt på samarbetet med Telenor som varit både snabba och lyhörda, säger Magnus Rehle, tillförordnad VD för Loopeli, som utvecklat tjänsten i nära samarbete med Levels Group som också är delägare i bolaget.   

Kontaktuppgifter Thomas Sidén, grundare Loopeli
0708 88 54 54

Ämnen


Telenor i korthet
Telenor Sverige AB är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster och vårt mobilnät täcker 99,9 procent av hela Sveriges befolkning. Telenor Sverige har i dag 2,7 miljoner mobilabonnenter, cirka 700 000 fiber- och bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 13,4 miljarder kronor (2018) och har cirka 1 600 anställda. Läs mer på www.telenor.se

Om Telenorkoncernen
Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele, data och media, med cirka 173 miljoner kunder. Koncernen är en av världens största mobiloperatörer med en omsättning på 110,4 miljarder norska kronor (2018) och cirka 20 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com