Gå direkt till innehåll
Olof Palmes gata i Stockholm under onsdagsmorgonen
Olof Palmes gata i Stockholm under onsdagsmorgonen

Pressmeddelande -

​Historiska presskonferensen fick Sverige att stanna upp med mobilen

När polis- och åklagarmyndigheten idag höll den historiska presskonferensen om Palmemordet stannade stora delar av Sverige upp. På Olof Palmes gata i Stockholm flockades nyfikna personer och ett stort medieutbud och runt om i landet tycks många ha plockat fram mobilen för att strömma live. Samtidigt som chefsåklagaren Krister Petersson annonserade att förundersökningen läggs ned sköt den totala mobilsurfen omgående i höjden och ökade snabbt med 50 procent till nytt årshögsta. Det är den snabbaste ökningen under en vardag på länge. 

Samtidigt som mobilsurfen rusade under presskonferensens första timme minskade samtidigt röstsamtal över hela Sverige med 30 procent. 

- Man kan nästan säga att Palmekonferensen fick halva Sverige att plocka upp mobilen! Men inte för att ringa, utan för att se den förmodat mest strömmande presskonferensen någonsin i Sverige. Att det sker en så isolerad och snabb ökning från en timme till en annan är otroligt sällsynt, mobilförburkningen låg högt över genomsnittet för en vardag i juni. Just strömmad video är det som drar upp mobilsurfen mest, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor Sverige.

Telenor har analyserat total aggregerad data från över en miljon mobilabonnemang under onsdag den 10 juni mellan 09:30-10:00. Ökningen sker i jämförelse mot timmen innan. Strax efter presskonferensen återgick mobilsurfen till normala nivåer.

Ämnen


Telenor i korthet
Telenor Sverige AB är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster och vårt mobilnät täcker 99,9 procent av hela Sveriges befolkning. Telenor Sverige har i dag 2,7 miljoner mobilabonnenter, cirka 700 000 fiber- och bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 13,1 miljarder svenska kronor (2019) och har cirka 1 800 anställda. Läs mer på www.telenor.se

Om Telenorkoncernen
Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele, data och media, med cirka 186 miljoner kunder. Koncernen är en av världens största mobiloperatörer med en omsättning på 113,7 miljarder norska kronor (2019) och cirka 20 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com

Relaterat material