Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kalle Anka får oss att lägga undan mobilen

Mobilsurfandet i Sverige har ökat med 40 procent under det senaste året men en tradition förblir ohotad. Kalle Ankas Jul är fortfarande en stark tradition i det svenska hemmet. Så stark att den nationella mobilsurfen minskade med 28 procent mellan klockan 15.00 – 16.00 på julafton år 2016. Julen handlar även om att dela upplevelser och hålla kontakt med vänner och familj. Det visar statistik från Telenor som undersökt över en miljon svenska mobilkunders surfande under jul.

Julafton innebär för många en period för socialt umgänge med nära och kära och avkoppling men även som Telenors statistik visar, digital nedkoppling. Det är tydligt att Kalle Ankas Jul, ett underhållningsprogram från 1960-talet, fortfarande starkt konkurrerar med modernare underhållning och mobilens skärmtid under julafton. Under den timme Kalle Ankas Jul sändes ifjol var förbrukningen av mobildata i Sverige 28 procent lägre än normalt. Strax efter programmets slut återgick mobilsurfen till mer normala nivåer, men i snitt surfade svenskarna totalt 12 procent mindre under julafton än en genomsnittlig dag.

- Mobilanvändningen ökar varje år i Sverige, men Kalle Anka är fortfarande en anledning för oss att lägga undan mobiltelefonen. Detta är återkommande och vi ser ingen anledning till att ändra prognosen i år. Inte under någon annan timme på året ser vi denna plötsliga och massiva dipp i mobilanvändandet som sen återgår till normala nivåer, det är ett unikt beteende, säger Magnus Österholm, Telenors Nätexpert.

Samtidigt som vi konsumerade mindre mobildata under julafton visar statistiken att uppladdningen av mobildata höll sig inom normala nivåer hela julafton 2016. Det som främst driver upp uppladdningen av data är videosamtal och delning av rörligt material.

- Den passiva mobilförbrukningen minskar på julen, vi tittar mindre på exempelvis strömmat innehåll och video för att istället umgås. Men vi är fortfarande benägna att dela med oss. Många använder mobilen för att hålla kontakten och fira jul med nära och kära på distans genom videosamtal, kommenterar Magnus Österholm.

Om statistiken
Telenor har analyserat  mobilsurfande under julafton 2016. Urvalet bygger på över 1 miljon av Telenors svenska mobilkunder.

Ämnen

Taggar


Journalister når Presstjänsten på 08-41 01 00 40 eller press@telenor.se

Telenor i korthet
Telenor Sverige är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster vars nät täcker 99 procent av landets befolkning. Telenor Sverige har idag drygt 2,6 miljoner mobilabonnenter, cirka 674 000 bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 12,6 miljarder kronor (2016) och har cirka 1 700 anställda.

Om Telenorkoncernen
Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele-, data- och media, och finns på 13 marknader i Norden, Central- och Östeuropa samt Asien. Koncernen är en av världens största mobiloperatörer med 214 miljoner mobilabonnemang i sina konsoliderade verksamheter (2016), en omsättning på 131 miljarder norska kronor (2016) och cirka 33 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com