Gå direkt till innehåll
Mobil kulturkonsumtion ökar kraftigt

Pressmeddelande -

Mobil kulturkonsumtion ökar kraftigt

Svenskarna konsumerar allt mer kultur via smartphones och surfplattor. Lyssna på musik, radio samt spela spel toppar listan, medan se på film och läsa e-böcker står inför ett genombrott. Blygsamma sex procent läser i dag e-böcker i mobilen medan motsvarande siffra för de som har surfplatta är hela 35 procent.  

- Smartphones och surfplattan håller på att revolutionera hur vi konsumerar kultur. Beteendet vad gäller musik är redan här, nästa våg kommer att bli böcker och film där användandet kommer att öka snabbt det närmaste året. Vi är inne i kulturmobilens era, säger Georgi Ganev, affärsområdeschef Konsument, Telenor Sverige.

Svenskarna läser böcker, lyssnar på musik och tittar på film via mobilen och surfplattan i allt större utsträckning. Endast fem procent av smartphone-användarna använder telefonen enbart för att tala och skicka sms, visar Telenors undersökning om kultur- och mobilvanor.

Lyssna på musik (57 procent), lyssna på radio (49 procent) och spela spel (45 procent) toppar listan. Att läsa böcker och titta på tv är fortfarande i sin linda men kommer att växa snabbt i takt med nya tjänster från operatörer och innehållsleverantörer, visar Telenors undersökning.

Från mp3 till streamad musik
Musiklyssnandet förändras snabbt, från att finnas sparad på en dator eller mp3-spelare, till att i allt större utsträckning streamas via internet. Tjänster som Spotify och WiMP har öppnat dörren för streamad musik och hela åtta av tio svenskar under 30 år uppger att de har tillgång till en musikstreamingtjänst, enligt Grammofonleverantörernas förening.

Kortare videoklipp mest populärt för rörliga bilder
34 procent av smartphoneanvändarna tittar idag på videoklipp men att titta på tv och film ligger ännu på relativt låga nivåer, på 17 respektive 11 procent. Film och tv har ännu inte fått sitt stora genombrott men beräknas öka snabbt kommande år.

- För att öka användningen handlar det både om nya tjänster och om ökad kapacitet. När vi nu rullar ut 4G är det möjligt att se film och tv av högre kvalitet via mobilt bredband. Även våra innehållsleverantörer vad gäller film, som Headweb, utökar sitt utbud och förbättrar ständigt användarupplevelsen, säger Georgi Ganev.

Ämnen

Taggar


Om Telenor
Telenor Sverige är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster vars nät täcker 99 procent av landets befolkning. I Telenor Sverige ingår även Bredbandsbolaget och Glocalnet. Tillsammans har de över 2 miljoner abonnenter, en årsomsättning på 11 304 miljoner kronor (2010) och cirka 2200 anställda. Läs mer på: www.telenor.se

Telenor-koncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele-, data- och media. Utöver mobilverksamhet på 11 marknader i Norden, Central- och Östeuropa samt Asien har koncernen 39,6 procents ägarandel i VimpelCom Ltd. med verksamhet på 10 marknader. Telenor-koncernen är en av världens största mobiloperatörer med 120 miljoner mobilabonnemang i sina konsoliderade verksamheter (Q1 2011), en årsomsättning på 95 miljarder norska kronor (2010) och cirka 32 900 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com

Presskontakt

Boel Bengtsson

Boel Bengtsson

Presskontakt Presschef Ring 222 för hjälp med kundtjänstärenden. 08-410 100 40

Relaterat material