Gå direkt till innehåll
​Roamingboom efter Telenors avskaffade avgifter

Pressmeddelande -

​Roamingboom efter Telenors avskaffade avgifter

I början av sommaren presenterade Telenor sina nya abonnemang där kunder tillåts använda sina mobiltelefoner i EU och EES till samma fasta pris som hemma. Under de efterföljande månaderna mer än tredubblades Telenorkundernas surf i utlandet jämfört med samma period förra året.

Den 15 juni i år presenterade Telenor ”Frihet”, en ny portfölj av abonnemang som låter kunderna använda sina mobiler inom EU och EES till samma fasta pris som hemma. Lanseringen omfattade samtliga abonnemang i Telenors utbud och innebar att Telenor var den första svenska operatören att avskaffa roamingavgifter inom EU och EES. Effekten var en ökning av dataroaming med 220 procent per person de efterföljande två månaderna jämfört med samma period föregående år.

– Resultatet har varit mycket positivt. Vi ser på den ökade användningen att många kunder nu faktiskt kan använda sina mobiler på samma sätt i utlandet som de gör hemma. Våra kunder lever en stor del av sina liv digitalt och där ska vi vara en partner, säger Patrik Hofbauer, vd på Telenor Sverige.

De som har uppskattat de slopade avgifterna mest är kvinnor mellan 38 och 47 år som ökade sitt surfande i utlandet mer än någon annan grupp (303 procent). Bland kunder över 78 år kunde Telenor se flest nya kunder som surfade med sina mobiler i utlandet (21 procents ökning). De som surfade allra mest i utlandet var unga män 18-27 år.

– Vi är glada, och framförallt är våra kunder glada, att vi har gått före såväl branschen som EU-kommissionens regleringar på det här området. Det här är en investering som vi fått igen mångfaldigt, inte minst i form av fler och nöjdare kunder, säger Patrik Hofbauer.

Telenor har tidigare varit först att erbjuda fasta priser för roaming i hela världen. Redan förra året kunde Telenor se en stor ökning i användandet av roaming till följd av markant sänkta priser.

Topplista - Här surfar svenskarna mest (per person – juli-augusti)

1.Spanien
2.Kroatien
3.Bulgarien
4.Malta
5.Italien

Om Telenor Frihet
Med Telenor Frihet kan man surfa, ringa, sms:a och mms:a när man är i ett annat EU- eller EES-land, till samma pris som i Sverige. Samtal inom besökt land och samtal till Sverige ingår. Alla samtal till svenska nummer räknas som samtal till Sverige. Att ringa, sms:a och mms:a från ett EU-land till ett annat, till exempel från Spanien till Frankrike, ingår inte.

Befintliga Telenorkunder kan uppgradera till Telenor Frihet för att få tillgång till de slopade roamingavgifterna. Bindningstiden påverkas inte utan man fortsätter på sitt tidigare abonnemangs bindningstid. De nya Telenor Frihet-abonnemangen kostar mellan 249 och 599 kronor per månad, bland annat beroende på hur mycket data de inkluderar. Befintliga kunder som uppgraderar till Telenor Frihet kan få ändrad månadskostnad beroende vilket nytt abonnemang de väljer.

Telenor Frihet har en hastighetsbegränsning på 1 Mbit per sekund utanför Sverige, Norge och Danmark. Det räcker till allt från att lyssna på musik via Spotify och att använda sociala medier och karttjänster till att titta på Youtubeklipp och streama filmer eller tv-serier i mobiltelefonen. Kunder som inte vill ha någon hastighetsbegränsning kan välja den reglerade EU-taxan på 0,58 kronor per MB.

Telenor Frihet omfattar 36 länder och/eller geografiska territorier:Belgien, Bulgarien, Cypern (södra), Danmark, Estland, Finland, Frankrike (inkl Franska Guyana, Guadeloupe, Martinique och Reunion), Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Lichtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Österrike, Ungern, Storbritannien, Gibraltar och Åland.

Om roaming
Roaming är samlingsordet för att använda sin mobil utomlands oavsett om det är för samtal, surf, sms eller mms. Anledningen att det kostar mer än hemma beror på flera saker, bland annat behovet av avtal mellan operatörer i olika länder, tester för att se att allt fungerar, teknisk och administrativ hantering av kundernas roamingtrafik samt att operatörerna betalar en rörlig kostnad för all trafik kunderna gör av med i den besökta operatörens nät.

Ämnen

Taggar


Journalister når Presstjänsten på 08-41 01 00 40 eller press@telenor.se

Om Telenor
Telenor Sverige är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster vars nät täcker 99 procent av landets befolkning. Telenor Sverige har idag cirka 2,5 miljoner mobilabonnenter, cirka 640 000 bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 13,1 miljarder kronor (2015) och har cirka 1900 anställda. Läs mer på www.telenor.se

Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele-, data- och media. Utöver mobilverksamhet på 13 marknader i Norden, Central- och Östeuropa samt Asien har koncernen 33 procents ägarandel i VimpelCom Ltd. med verksamhet på 14 marknader. Telenorkoncernen är en av världens största mobiloperatörer med 203 miljoner mobilabonnemang i sina konsoliderade verksamheter (2015), en omsättning på 128 miljarder norska kronor (2015) och cirka 33 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com