Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sänkta mobilpriser inom EU

I samband med att EU:s nya regler träder i kraft den 1 juli uppdaterar Telenor mobilpriserna inom EU. Den unika modellen med ett pris per land, oavsett vilket nät som används, lämnas oförändrad.

Priset på sms sänks till 1,45 kr* (tidigare 2,95 kr) inom hela EU. Samtalspriset är oförändrat 4,95 kr/minut för att ringa till Sverige och lokalt inom EU; ingen öppningsavgift tillkommer. Sedan tidigare kan man som Telenorkund lägga till den kostnadsfria tilläggstjänsten Telenor Passport. Då ringer man för samma minutpris som inom Sverige, med en högre startavgift. Alla Telenor Sveriges prismodeller för utlandstrafik är operatörsneutrala, vilket innebär att det är samma pris oberoende av vilket nät som används.

- Vi ska fortsätta att förenkla och förtydliga för kunden vad som gäller vid användning av mobiltelefon och mobilt bredband i utlandet. Vi ser tydliga trender på att man inte bara vill ha med sig telefonen på utlandsresan utan även de tilläggstjänster man vant sig vid att ha hemma såsom mail, surf och gps. Då är det särskilt viktigt att det blir tydligt vilka priser som gäller, säger Mats Lundquist, affärsområdeschef företag på Telenor Sverige.

Priserna för mobildata har sänkts till 35 kr per megabyte (tidigare 40 kr). För företagskunder erbjuder Telenor tilläggstjänsten Maxdata Europa 24h som skapar ökad kostnadskontroll genom ett pristak per dygn.

 

Mer information om de nya utlandspriserna finns på:
http://telenor.se/privat/mobiltelefoni/utomlands/index.html

 

Mer information om tilläggstjänsten Telenor Passport finns på:
http://www.telenor.se/foretag/mobiltelefoni/passport.html

 

Mer information om tilläggstjänsten Maxdata Europa finns på:
http://www.telenor.se/foretag/mobiltelefoni/utomlands/data-i-utlandet/index.html#C45-3893-P45-9617

 

* Alla priser inkl moms

 

 

 

Tips vid användning av mobiltelefon och mobilt bredband i utlandet

 

 

Mobiltelefoni
1. Har din operatör tjänster som gör att du kan sänka minutpriset för samtal i utlandet? På så sätt kan du minska kostnaderna och få en enklare prissättning.

 

2. Tänk på att du betalar för samtalet från Sveriges gräns till den plats där du befinner dig när du blir uppringd, det gäller även för samtal till din röstbrevlåda. Kolla vilket minutpris som gäller för att ta emot samtal, det är ofta billigare än att ringa själv. För att minska kostnaderna kan du stänga av röstbrevlådan innan du reser utomlands.

 

3. Tänk på att vissa tjänster på din telefon kan använda datatrafik t ex positioneringstjänster och adressbokstjänster (dvs att du får upp namn och adress på den som ringer dig, även om personen inte finns i din telefonbok). Stäng av dessa tjänster innan du åker för att inte få kostnader för datatrafik. När du laddar ner nya ringsignaler, musik, läser tidningar i mobilen, lyssnar på webbradio, lagrar bilder på nätet etc så använder du också datatrafik. Den här datatrafiken ingår oftast i tjänsten när du befinner dig i Sverige men kostar pengar utomlands.

 

4. Om man surfar via mobilen kan man göra en inställning för att ta bort bilder och på så sätt minska mängden data och därmed kostnaderna. Kolla om sidan du ska surfa på har en wap-adress, de är anpassade för mobilt surfande och är därmed inte lika tunga.

 

5. Kolla priset på SMS och MMS. Det är ofta billigare att SMSa än att ringa och det kan faktiskt vara billigare att skicka ett MMS än att skicka ett vykort.

 

 

 

Mobilt bredband

 

1. Kostnaden påverkas av hur stor mängd data man använder. Ju fler bilder och annonser som finns på en sida desto mer datamängd krävs. En vanlig tidningssida med många banners kan väga 2-3MB. Undvik exempelvis tidningar och mail med många bilder och banners. Rörliga bilder kräver också mycket datatrafik. Text, t ex vanliga mail, kräver betydligt mindre datamängder och kostar därmed mindre.

 

2. Om du inte vill surfa i utlandet - var uppmärksam på varningstexter och popup-fönster eller aktivera spärr för utlandsanvändning om ditt abonnemang inte redan har en spärr, var även uppmärksam på dessa om du befinner dig nära landsgränsen.

 

3. Kolla om din operatör har enhetspriser för olika delar av världen, eller om de har surfzoner även i utlandet i så fall är det lättare att hålla koll på kostnaderna. Kontrollera också om din operatör erbjuder WLAN-tjänst utomlands och kostnaden för den. Ett annat tips är att höra om ditt modem är operatörslåst, annars kan det löna sig att köpa ett lokalt kontantkort till det mobila bredbandet.

 

4. När du läser mail bör du överväga om du vill ladda ner bilagan eller inte beroende på hur tung den är. Det gäller oavsett om du läser mail via mobilt bredband eller i mobilen.

 

5. Om du har automatisk uppdatering av anti-virusprogram eller annan programvara så betalar du för datatrafiken när dessa uppdateringar laddas ner. Stäng av automatiska uppdateringar innan du åker utomlands.

 

Fråga din operatör vad som gäller innan du åker utomlands och ha utlandsnumret till din operatörs kundtjänst nära till hands!

 

 

För mer information, kontakta:

 

Presstjänsten +46 8 41 00 75 55

 

 

Om Telenor

 

Telenor Sverige är en ledande helhetsleverantör av moderna telekommunikationstjänster för privatpersoner och företag. Telenors nät för mobilkommunikation täcker 99 procent av befolkningen. I Telenor Sverige ingår även premiumleverantören Bredbandsbolaget och lågprisutmanaren Glocalnet; totalt arbetar 2 400 personer inom Telenor Sverige.

 

 

Telenor är världens sjunde största mobiloperatör med verksamhet i 13 länder i Europa och Asien. I Norden är Telenor marknadsledande inom telekommunikation, datatjänster och mediedistribution. År 2008 omsatte Telenor cirka 111 miljarder norska kronor. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL).

 

Ämnen

Taggar


Telenor i korthet
Telenor Sverige AB är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster och vårt mobilnät täcker 99,9 procent av hela Sveriges befolkning. Telenor Sverige har i dag 2,7 miljoner mobilabonnenter, cirka 700 000 fiber- och bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 12 miljarder kronor (2020) och har cirka 1 700 anställda. Läs mer på www.telenor.se

Om Telenorkoncernen
Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele, data och media, med cirka 186 miljoner kunder. Koncernen är en av världens största mobiloperatörer med en omsättning på 123 miljarder norska kronor (2020) och cirka 20 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com

Presskontakt

Boel Bengtsson

Boel Bengtsson

Presskontakt Presschef Jag kan inte hjälpa dig med kundtjänstärenden, ring 222 för hjälp med dessa. 08-410 100 40