Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sociala medier maktfaktor i Melodifestivalen – kommentarer och likes styr vår bedömning av tävlingsbidragen

Sociala medier är en viktig maktfaktor när svenska folket ska välja sina favoriter i Melodifestivalen. Mer än var fjärde svensk – och mer än var tredje person mellan 15 och 34 år – kommer att vara aktiv i sociala kanaler i samband med programmet. Bland de aktiva säger en stor andel (44,2%) att inlägg på exempelvis Facebook och Instagram påverkar deras åsikter om bidragen. Det visar en undersökning som utförts på uppdrag av Telenor. Samma studie visar att många tycker att snacket runt Melodifestivalen i sociala medier har minst lika stort underhållningsvärde som det faktiska tv-programmet.


– Det råder ingen tvekan om att stora delar av svenska folket, i synnerhet de yngre, numera ser det som en självklarhet att följa Melodifestivalen via flera skärmar samtidigt. De sociala kanalerna betyder enormt mycket och gör det möjligt för vem som helst att komma nära evenemanget, oavsett om man befinner sig i arenan eller hemma i tv-soffan, säger Patrik Söder, varumärkeschef på Telenor.

Drygt 2000 personer mellan 15 och 70 år har medverkat i studien från Telenor som undersöker användningen av digitala/sociala kanaler i samband med Melodifestivalen. Resultatet visar att stora delar av svenska folket inte längre nöjer sig med att följa tävlingen via tv-skärmen. De sociala plattformarna har stor, och ibland större, betydelse, såväl som informationskanal som en plats för underhållning.

Många vill följa festivalsnacket

Totalt sett svarar var fjärde person (26,4%) att de kommer att vara aktiva i sociala medier genom att exempelvis gilla, läsa eller göra inlägg med koppling till Melodifestivalen. Hos den yngre delen av befolkningen är andelen betydligt högre – mer än var tredje person mellan 15 och 34 år (36,3%) planerar att delta i snacket runt Melodifestivalen i sociala medier.

Den främsta anledningen är att få veta vad andra tycker (50,2%), men att vilja uttrycka sin egen åsikt är en nästan lika vanlig anledning (48,5%).

Andras åsikter påverkar egna tyckandet

Undersökningen visar tydligt att det som sägs om låtar och artister gör stort intryck. Bland personer som planerar att vara aktiva i sociala medier säger drygt fyra av tio (44%) att andras inlägg och kommentarer har betydelse för deras egen åsikt om bidragen.

Störst betydelse har vänners åsikter (42,7%), men även familjemedlemmars åsikter anses viktiga (22,8%). Åsikter från proffstyckare i form av journalister och bloggare anses ha betydligt mindre betydelse för vårt eget ställningstagande i frågor som rör Melodifestivalen – dessa hamnar i botten på listan.

Positiva inlägg vinner flest likes

För den som vill skapa engagemang runt en specifik artist eller påverka röstningen i en viss riktning finns således goda chanser att lyckas. Men sättet man uttrycker sig på har stor betydelse, visar undersökningen. Att klaga och vara negativ går inte hem, utan den typ av inlägg som störst chans att få ”likes” och delningar är inlägg om att en låt är bra, vilket 38,7 procent svarat.

Facebook viktigaste nyhetsplatsen

Vid sidan av att vara en plats för diskussion och tyckande är sociala medier den viktigaste platsen för att söka information om händelseutvecklingen runt Melodifestivalen, enligt undersökningen. Facebook är den digitala kanal som rankas högst – drygt hälften av de som planerar att vara aktiva i sociala medier anser detta (50,9%). Det sociala nätverket är mer än dubbelt så populärt som de traditionella nyhetssajterna, som hamnar först på andra plats (17,4%). Twitter är den tredje populäraste digitala kanalen för att följa händelseutvecklingen runt Melodifestivalen (9,9%).

Melodifestivalen lika kul i sociala medier

Resultatet visar samtidigt att underhållningsvärdet i sociala medier anses mycket högt och att många har minst lika stor eller större behållning av vännernas Facebook-kommentarer som av det faktiska programmet. Varannan (50%) av de som planerar att vara aktiva tycker att händelserna och snacket runt Melodifestivalen i sociala medier är minst lika eller mer underhållande än tv-sändningen.

Störst sug efter Sanna Nielsen

Den av profilerna i årets Melodifestival som flest är nyfikna på att se och läsa om i sociala medier är programledaren tillika fjolårsvinnaren Sanna Nielsen. När frågan ställdes fick hon 38,8 procent av de aktivas röster. Intresset kring hennes kollega Robin Paulsson, med 27 procent av rösterna, är också mycket stort. På tredje plats hamnar Måns Zelmerlöw, som är den av artisterna som flest hoppas få se i sociala medier, med 23,4 procent av rösterna.

Ny sajt fångar upp snacket

På sajten www.melodikollen.se samlas det som sägs och skrivs om Melodifestivalen i sociala medier, på bloggar och nyhetssajter samt artisternas egna inlägg. Informationen presenteras även i form av topplistor och jämförelser. Bakom sajten står Telenor, som är en av huvudsponsorerna av Melodifestivalen 2015.

Se bifogad pdf för infographics.

Om undersökningen:

Undersökningen omfattar 2027 personer i åldern 15-70 år som utgör ett representativt urval (ålder, kön och region) av befolkningen. Den är genomförd via webbenkät av det oberoende undersökningsföretaget SnabbaSvar, på uppdrag av Telenor.

Ämnen

Taggar


Journalister når Presstjänsten på 08-41 01 00 40 eller press@telenor.com

Om Telenor
Telenor Sverige är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster vars nät täcker 99 procent av landets befolkning. Telenor Sverige har idag över 2 miljoner abonnenter, en årsomsättning på cirka 12,1 miljarder kronor (2013) och cirka 2000 anställda. Läs mer på: www.telenor.se

Telenor-koncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele-, data- och media. Utöver mobilverksamhet på 13 marknader i Norden, Central- och Östeuropa samt Asien har koncernen 42,95 procents ägarandel i VimpelCom Ltd. med verksamhet på 17 marknader. Telenor-koncernen är en av världens största mobiloperatörer med 176 miljoner mobilabonnemang i sina konsoliderade verksamheter (Q2 2014), en omsättning på 26,8 miljarder norska kronor (Q2 2014) och cirka 33 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com