Gå direkt till innehåll
Telenor lanserar 5G i oktober – ska täcka hela Sverige 2023

Pressmeddelande -

Telenor lanserar 5G i oktober – ska täcka hela Sverige 2023

Telenor lanserar ett omfattande 5G-nät i centrala Stockholm i slutet av oktober med hastigheter på över 1 Gbit i sekunden. Nätet sträcker sig från Roslagstull till Skanstull, Djurgården till Kungsholmen och täcker således större delen av innerstaden där en stor del av befolkningen bor och arbetar. Under 2021 fortsätter arbetet med en ambitiös utrullning som inledningsvis fokuserar på storstäder och målsättningen är att mer än 99 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till 5G år 2023.

Från och med idag går det även att köpa abonnemang redo för 5G på Telenor. 5G ingår i det befintliga abonnemanget Telenor Obegränsad som innehåller obegränsad data. Alla Telenorkunder som har Telenor Obegränsad får sina abonnemang uppgraderade och redo för 5G redan idag, vilket innebär att uppemot en halv miljon av Telenors kunder kommer kunna 5G-surfa i huvudstaden i oktober.

- I slutet av oktober kan våra kunder ta del av Sveriges bästa 5G-upplevelse i Stockholms innerstad. Telenor erbjuder en bra tjänst med hastigheter på över 1 Gbit i sekunden. Vår uttalade ambition har hela tiden varit att när vi lanserar 5G ska vi kunna erbjuda våra kunder sammanhängande 5G-täckning. Vi ska täcka en betydande andel av varje ort där människor bor och arbetar, helst 50 procent av en stads centrala delar och det gör vi nu i Stockholm, säger Andres Suazo, mobilnätschef på Telenor Sverige.

Telenor har under det senaste halvåret byggt ut mobilnätet i Stockholm kraftigt i syfte att kunna skapa en bra 5G-upplevelse. När Telenor aktiverar 5G sker det på 80MHz i det så kallade C-bandet. Det innebär att Telenors kunder kommer kunna uppnå hastigheter på över 1Gbit i sekunden under ideala omständigheter. Under hösten kommer Telenor fortsätta expandera och förtäta sitt mobilnät i de centrala delarna och även Storstockholm för att över tid täcka ytterligare områden.

Parallellt med lanseringen i Stockholm förbereder Telenor en ambitiös utrullningsplan av 5G-nätet med mål att täcka 90 procent and landets yta och mer än 99 procent av befolkningen. Under hösten och nästa år fortsätter Telenor sin utbyggnad och förtätning av nätet för att under 2021 fortsätta med den breda nationella utrullningen som inledningsvis fokuserar på Sveriges storstäder följt av populära sommar- och vinterorter.

- Vi tror att våra kunder uppskattar att vi lanserar 5G när nätet är tillräckligt bra och täcker stora delar av staden så att det går att använda tjänsten ordentligt i sin vardag. När vi sedan fortsätter bygga ut vårt nationella 5G-nät kommer vi göra det i etapper och beräknar vara klara 2023. Vi kommer alltid säkerställa att vi kan erbjuda en bra tjänst, lanserar på bred front och täcker större delen av varje stadskärna innan vi lanserar och bygger vidare, säger Andres Suazo.

Telenor genomför just nu sin största nätutbyggnad och nätmodernisering någonsin. Mobilnätet kommer byggas ut och förtätas med över 60 procent, vilket innebär över tre tusen radiostationer, samtidigt som majoriteten av redan befintliga radiostationer kommer uppgraderas till den senaste 5G-tekniken. När nätutbyggnaden är klar 2023 ska över 99 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till 5G.  

Läs om Telenors 5G-satsning här:
www.telenor.se/5g

Ämnen


Telenor i korthet
Telenor Sverige AB är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster och vårt mobilnät täcker 99,9 procent av hela Sveriges befolkning. Telenor Sverige har i dag 2,7 miljoner mobilabonnenter, cirka 700 000 fiber- och bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 13,1 miljarder svenska kronor (2019) och har cirka 1 800 anställda. Läs mer på www.telenor.se

Om Telenorkoncernen
Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele, data och media, med cirka 186 miljoner kunder. Koncernen är en av världens största mobiloperatörer med en omsättning på 113,7 miljarder norska kronor (2019) och cirka 20 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com

Presskontakt

Boel Bengtsson

Boel Bengtsson

Presskontakt Presschef Fråga mig om nyheter, men ring gärna 222 för kundtjänstärenden 08-410 100 40

Relaterat material