Gå direkt till innehåll
Andres Suazo, chef för mobilnät på Telenor Sverige
Andres Suazo, chef för mobilnät på Telenor Sverige

Pressmeddelande -

Telenor slår på 5G i Stockholms innerstad – startskott för massiv nätutbyggnad

Idag aktiverar Telenor sitt omfattande 5G-nät i centrala Stockholm som gör det möjligt för kunder att surfa i hastigheter på 1 Gbit i sekunden. Nätet täcker en stor del av centrala huvudstaden och sträcker sig från Roslagstull till Skanstull, Djurgården till Kungsholmen, vilket inleder Telenors omfattande nationella 5G-utbyggnad.

Från och med idag kan alla kunder som har en 5G-telefon och Telenors abonnemang 30GB, 75GB eller Obegränsat 5G-surfa i stora delar av Stockholms innerstad. För företagare gäller 50GB eller Obegränsat. Det finns nu fler tillgängliga 5G-telefoner än någonsin och Telenor erbjuder stöd till majoriteten av marknadens 5G-telefoner.

- Idag får våra kunder äntligen tillgång till Sveriges bästa 5G-upplevelse. Vi är glada över att lansera med vårt löfte om hastigheter på 1Gbit/s och att vi kan garantera minst 50 procents täckning i en stads centrala delar. Det är ett löfte som kommer gälla för hela landet när vi bygger ut 5G-nätet och något vi är ensamma om på marknaden. Hela Sverige förtjänar ett snabbt och sammanhängande 5G-nät som gör skillnad i vardagen, säger Andres Suazo, chef för mobilnät på Telenor Sverige.

Efter lanseringen i Stockholm fortsätter Telenor utrullningen av 5G-nätet. Inledningsvis fokuserar utbyggnaden på Sveriges tre största städer där kapacitetsbehovet är som störst. Till sommaren kommer Telenor därmed erbjuda ett högkvalitativt 5G-nät även i städer som Malmö och Göteborg, där kunder får tillgång till riktiga 5G-hastigheter och fullgod täckning i större delen av städernas centrala delar. Därefter står städer med 50 000+ invånare samt populära sommar- och vinterorter på tur, följt av resterande delar av landet.

- Vi genomför just nu vår största modernisering och utbyggnad av nätet någonsin. Mobilnätet kommer att byggas ut och förtätas med över 60 procent, vilket innebär över tre tusen basstationer, samtidigt som majoriteten av redan befintliga basstationer kommer uppgraderas till den senaste 5G-tekniken. När nätutbyggnaden är klar 2023 ska över 99 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till 5G, säger Andres Suazo.

Processen med att välja leverantörer för radionätet pågår fortfarande och utfallet kommer att presenteras när det är klart. När det gäller de centrala delarna av nätet har Telenor sedan tidigare valt Nokia och Ericsson som leverantörer.

Ämnen


Telenor i korthet
Telenor Sverige AB är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster och vårt mobilnät täcker 99,9 procent av hela Sveriges befolkning. Telenor Sverige har i dag 2,7 miljoner mobilabonnenter, cirka 700 000 fiber- och bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 13,1 miljarder svenska kronor (2019) och har cirka 1 800 anställda. Läs mer på www.telenor.se

Om Telenorkoncernen
Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele, data och media, med cirka 186 miljoner kunder. Koncernen är en av världens största mobiloperatörer med en omsättning på 113,7 miljarder norska kronor (2019) och cirka 20 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com

Presskontakt

Boel Bengtsson

Boel Bengtsson

Presskontakt Presschef Ring 222 för hjälp med kundtjänstärenden. 08-410 100 40

Telenor i Sverige

Telenor i korthet
Telenor Sverige AB är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster och vårt mobilnät täcker 99,9 procent av hela Sveriges befolkning. Telenor Sverige har i dag 2,7 miljoner mobilabonnenter, cirka 700 000 fiber- och bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 12 miljarder kronor (2020) och har cirka 1 700 anställda. Läs mer på www.telenor.se

Om Telenorkoncernen
Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele, data och media, med cirka 186 miljoner kunder. Koncernen är en av världens största mobiloperatörer med en omsättning på 123 miljarder norska kronor (2020) och cirka 20 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com

Telenor Sverige
Garvis Carlssons gata 3
169 03, Solna Stockholm