Gå direkt till innehåll
När Telenor Sverige gjorde 5G-test i 3,5GHz-bandet på sitt kontor i Solna nåddes en nedladdningshastighet på 1.7Gbps
När Telenor Sverige gjorde 5G-test i 3,5GHz-bandet på sitt kontor i Solna nåddes en nedladdningshastighet på 1.7Gbps

Pressmeddelande -

Telenor snabbast i Sverige i nytt 5G-test

Telenorkoncernen har under det senaste året genomfört flera omfattande 5G-piloter. I november 2018 genomfördes Skandinaviens första 5G-test och i september i år inleddes Skandinaviens största pilot i norska Elverum. Idag genomförde Telenor Sverige ett 5G-test i 3.5GHz-bandet på sitt kontor i Solna och nådde då en nedladdningshastighet på 1.7 Gbps, ett hastighetsrekord bland operatörerna på den svenska marknaden.

– Jag är glad över att vi har kommit upp i dessa hastigheter som inte setts tidigare bland operatörerna. Under året har vi dragit flera tekniska erfarenheter från våra skandinaviska piloter, och dessa lärdomar tar vi med oss när vi under nästa år inleder ytterligare piloter i Sverige. Det är mycket tack vare detta som vi nu har kunnat genomföra Sveriges snabbaste 5G-test, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor.

Telenor Sveriges ambition att inleda utbyggnaden av ett rikstäckande 5G-nät under 2020. Den svenska 5G-utrullningen är planerad att påbörjas i landets storstäder följt av större sommar- och vinterorter. Totalt kommer mobilnätet att byggas ut med cirka 60 procent, vilket innebär tusentals nya basstationer över hela landet. Parallellt fortsätter Telenor att investera kraftigt för att stärka och uppgradera det befintliga 4G-nätet, vilket kommer ge betydligt högre kapacitet och upplevd hastighet. Utbyggnaden genomförs inom ramen för nätsamarbetet med Tele2.

Läs mer om Telenors 5G-piloter:

Telenor launches Scandinavia’s largest 5G pilot in Norway

Telenor Group and Nokia to pilot 5G capabilities in Denmark

Telenor Group launches the first 5G pilot in Scandinavia

Ämnen


Telenor i korthet
Telenor Sverige AB är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster och vårt mobilnät täcker 99,9 procent av hela Sveriges befolkning. Telenor Sverige har i dag 2,7 miljoner mobilabonnenter, cirka 700 000 fiber- och bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 13,4 miljarder kronor (2018) och har cirka 1 600 anställda. Läs mer på www.telenor.se

Om Telenorkoncernen
Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele, data och media, med cirka 173 miljoner kunder. Koncernen är en av världens största mobiloperatörer med en omsättning på 110,4 miljarder norska kronor (2018) och cirka 20 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com