Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Telenor tar viktigt steg mot mobil allemansrätt - uppgraderar 3G, på väg mot 4G

Telenor Sverige kommer under 2010 och 2011 byta ut infrastrukturen för mobiltjänster i 3G-näten i Stockholm, Göteborg, Malmö och Karlskrona. Utbyggnaden sker i samarbete med Nokia Siemens Networks (NSN) och är en del av Telenor Sveriges satsning på framtidens nät och mobil allemansrätt. Samtidigt fortsätter den påbörjade uppgraderingen av 3G-nätet i övriga landet.

– Det är den mest omfattande uppgraderingen av vårt eget 3G-nät som gjorts och ett viktigt steg i vår satsning på mobil allemansrätt i Sverige. För våra kunder kommer detta att innebära bättre tal- och datatjänster med ökad kapacitet, högre hastigheter och bättre kvalitet, säger Lars-Åke Norling, VD, Telenor Sverige.

Uppgraderingen omfattar såväl basstationer som delar av det mobila kärnnätet och påbörjas inom kort. Inom två år ska hela Telenors 3G-nät i Stockholm, Göteborg, Malmö och Karlskrona, vara utbytt. Samtidigt fortsätter uppgraderingen av 3G-nätet i övriga landet, med målsättning att erbjuda högkvalitativt mobilt bredband till alla. 

– Användningen av mobilt bredband har exploderat och kraven på hög kapacitet och kvalitet i näten ökar konstant. Därför gör vi nu en omfattande uppgradering av vårt 3G-nät samtidigt som vi lägger grunden för nästa generations mobilkommunikation, 4G, säger Magnus Zetterberg, Nätchef, Telenor Sverige.

Avtalet, som innebär att Nokia Siemens Networks får förnyat förtroende som leverantör till Telenor Sverige, omfattar leverans av basstationer för 3G med mycket hög kapacitet och ett framtidssäkert kärnnät.

– Vi har genomfört en omfattande upphandling och det var ett tufft race mellan leverantörerna. Nokia Siemens Networks är den leverantör som bäst motsvarar våra krav gällande tidsplan och teknik och vi har stort förtroende för att de kommer att leva upp till förväntningarna, säger Magnus Zetterberg, Nätchef, Telenor Sverige.

– Att stödja Telenor Sverige i ambitionen om mobil allemansrätt är helt i linje med Nokia Siemens Networks marknadsvision där vi förutser att bredband finns överallt inom några år. Den svenska marknaden är världsledande i detta avseende och vi är glada över att tillhandahålla vår prisvinnande multi-radio Flexi basstationsplattform till Telenor Sverige. Den här plattformen kommer att bidra med skala och kvalitet för Telenor att uppnå sin målsättning att göra mobilt bredband tillgängligt för alla i Sverige, säger Aril Aanonsen, Head of Telenor Customer Team at Nokia Siemens Networks.

Avtalet förutsätter godkännande från styrelsen i Telenor Sverige. Upphandlingen omfattar inte leverans av infrastruktur för LTE/4G.

Telenor uppgraderar 3G, på väg mot 4G

Just nu pågår omfattande utbyggnad och uppgradering av Telenor Sveriges mobilnät. Vi bygger för att erbjuda våra kunder mobilitet i världsklass och möta allt högre krav på kapacitet, kvalitet och hastighet i mobilnäten. Med möjlighet till ökad mobilitet följer bland annat flexibilitet, tillgänglighet och effektivt arbete – vi talar om dessa upplevelser som delar av en mobil allemansrätt

I april 2009 offentliggjorde Telenor en omfattande utbyggnad av nästa generations mobilnät, 4G, särskilt anpassat för surf via mobilt bredband med hög kvalitet och hastighet. Utöver det förstärker Telenor kvaliteten i befintliga 2G- och 3G-nät i hela landet som ett viktigt steg i utvecklingen mot Sveriges mest moderna nät. Genom att kombinera olika generationers mobilteknik möter vi våra kunders behov – nu och i framtiden.

Ämnen

Taggar


Om Telenor

Telenor Sverige är en ledande helhetsleverantör av moderna telekommunikationstjänster för privatpersoner och företag. Telenors nät för mobilkommunikation täcker 99 procent av befolkningen. I Telenor Sverige ingår även premiumleverantören Bredbandsbolaget och lågprisutmanaren Glocalnet.   

Telenor är en av världens största mobiloperatör mätt i antal abonnenter med verksamhet i 13 länder i Europa och Asien. I Norden är Telenor marknadsledande inom telekommunikation, datatjänster och mediedistribution. År 2008 omsatte Telenor cirka 111 miljarder norska kronor. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL).

Om Nokia Siemens Networks

Nokia Siemens Networks är en ledande global leverantör av lösningar inom telekommunikation. Företaget har ett tydligt fokus på innovation och hållbarhet och erbjuder ett komplett utbud av mobila, stationära och konvergerade nätverk, teknologi samt professionella tjänster inklusive rådgivning och systemintegrering, driftsättning, underhåll och hanteringstjänster. Det är ett av världens största telekomföretag inom hårdvara, mjukvara och tjänster. Företaget har närvaro i 150 länder och huvudkontoret ligger i Espoo, Finland www.nokiasiemensnetworks.com